Увоз контног плана из OpenOffice ОДС датотеке

Овај документ представља упутство за увоз контног плана по корацима почевши од едитовања ОДС датотеке, претварања исте у ЦСВ формат који АДемпјер захтева прикиком креирања клијента.

Корак 1 - Преузимање ОДС датотеке са контима

Будући да је пројекат још увек у фази превођења, не постоји званична датотека са контима, али у оквиру СВН репозиторијума постоји циљна ОДС датотека која ће се у будућности прилагодити АДемпјеру за Србију. Ова датотека је преузета са пројекта OpenBravo, а тренутно се може преузети у тест сврхе следећом командом:

svn export https://lsr.svn.sourceforge.net/svnroot/lsr/trunk/prevod/accounting/AccountingRS.ods

Корак 2 - Претварање ОДС датотеке у ЦВС

АДемпјер прихвата само ЦВС формат датотеке тако да се ОДС датотека на неки начин мора прилагодити АДемпјеру. Зато је потребно отворити AccountingRS.ods датотеку из OpenOffice-а, а потом је снимити као ЦСВ датотеку као што је приказано на следеће две слике испод:

Сачувај као

ЦСВ опције

Сада је потребно избрисати све наводнике у првом реду и у првој колони нове ЦСВ датотеке. На Линуксу се то једноставно може постићи применом следеће СЕД команде:

sed '1 s/"//g' <AccountingRS.csv | sed 's/"\([0-9][0-9]*\)"/\1/' >AccountingRS-fixed.csv

Корак 3 - Увоз ЦСВ датотеке у АДемпјер

На следећој слици приказано је креирање клијента. На дну се налази дугме за увоз конта. У овом моменту се увозе само предефинисана системска конта, али не и сва конта из ЦСВ датотеке. Да би се уопште могао креирати клијент, потребно је бити пријављен на систем са администраторским правима (корисник System).

Креирање клијента

Потребно је одабрати управо креирану ЦСВ датотеку.

Увоз предефинисаних конта

У овом моменту потребно је се одјавити са система и поново се пријавити као ново-креирани администратор новог клијента, у овом случају - админ, а затим отворити прозор за увоз нових података, као на слици испод.

АД админ

Прозор за увоз података:

Увоз конта

Након успешног увоза, податке је могуће прегледати у оквиру прозора “Рачуноводство/Правила књижења/Контни елемент”:

Увоз конта

Последњи пут ажурирано 05.08.2009.